Ambulante Zorgkunst

 
 

Er gebeurt in Almere iets bijzonders !

In april 2016 ben ik samen met stichting De Zijderups en een groep van zes kunstenaars gestart als ambulante zorgkunstenaars. In 2016/2017 hebben we 20 kunstprojecten uitgevoerd in de verschillende ouderencentra van Zorggroep Almere.

In 2017/2018 konden we het project voortzetten en uitbreiden.

In deze periode voeren we 24 kunstprojecten uit. Momenteel zijn we met acht zorgkunstenaars:  Hein Walter Christian Wisse en Wendela de Vries Ninette Koning, Gerard Poot, Aleksander Willemse, Isabel Fírvida en Marion Snijders Voormolen.


We hebben als kunstenaars allemaal onze eigen disiplines waarmee we steeds weer nieuwe projecten realiseren voor de oudsten in onze samenleving. Ik maak met de ouderen diverse vormen van grafiek. Maar zo hebben we ook kunstenaars die projecten maken met: poezie, tekenen, fotografie, muziek, theater, keramiek en ruimtelijk.


Maak kennis met nog meer zorgkunstprojecten en kijk eens op www.dezijderups.nlZorgkunst in de kiekendief.

Mijn project van febrari maart en april 2019


Alles is rond.


Ik ben een positief denker. Mooie kleuren daar word ik blij van, zo vertelde een van de bewoners mij, toen ik haar vroeg wat kleuren met haar deden. Kleuren beleven we, het doet iets met ons. Met ons gevoel, onze stemming, onze herinneringen. Iedereen beleeft  kleur  weer anders.

In dit zorgkunstproject wilde ik voornamelijk met kleuren gaan werken. Het uitgangspunt was een cirkel en kleuren. Met het gebruik van zelfgemaakte sjablonen maken de bewoners zo kleurrijke prenten.

Elke donderdag reed ik met mijn blauwe auto, naar het grote witte huis. Binnen ga ik de trap op naar de eerste verdieping. In de grote hal met rode bakstenen muren, heel veel groene deuren en een roze lift is een nis met twee tafels en een enorme schemerlamp. Hier heb ik samen met de bewoners vele uurtje doorgebracht met gezellig samen zijn.

Tijdens het knippen en inkten vroeg ik de ouderen naar hun beleving van de diverse kleuren.

Zo vertelde een heer dat de kleur geel hem deed denken aan woeste hoge golven op zee.  Een dame dacht bij geel gelijk aan plezier en bloemen. Terwijl een andere dame werd herinnerd aan zo vele tekeningen die zij in haar leven had gemaakt.

Oranje deed denken aan de gepelde mandarijnen op schepen en in hotels. Oranje is ordinair maar ik houd van oranje verteld de ander.

Paars is beschaafd. Als een wijze oude heer. Paars is ook de kleur van de dood en van sombere dingen  Een ander zou de kleur paas alleen gebruiken voor een kelder.

Rood vraagt de aandacht, rood is als een mooie rooie auto. En rood smaakt naar heerlijke aardbeien.  Maar ook is rood bloeddorstig. En zegt een heer beslist: rood is lelijk! Nee hoor, zegt een dame. Als ik rood zie denk ik aan een mooie rode ketting met poppetjes gekregen van mijn lieve tweede man.


Het mooie van deze projecten is het samen brengen van de bewoners. Gesprekjes en menselijk contact. Samen iets nieuws beleven, dat vind ik ontzettend waardevol.


In de afgelopen maanden februari, maart en april heb ik als zorgkunstenaar in de Kiekendief  te Almere dit project met veel plezier geleid. En hoop in de toekomst nog vele nieuwe projecten te mogen starten.


Wilt u meer weten, kijk eens op www.dezijderups.nl

Of  www.marionsnijders.nl